Burasak
BAHAN-BAHAN
10kg beras wangi
Santan (10 biji kelapa)
Sedikit garam
Daun pisang untuk membungkus.
CARA MEMBUAT
Beras dibasuh sebanyak 3 kali
Masukkan santan dan garam (cara memasaknya sama seperti memasak nasi lemak). Jangan biarkan nasi yang dimasak menjadi lembik.
Selepas masak nasi tadi dibiarkan agak sejuk sedikit dan barulah dibungkus menggunakan daun pisang
Semasa membungkus nasi hendaklah ditekan-tekan supaya ia tidak peroi.
Setelah siap membungkus ia akan dijadikan sebuku (setiap buku mengandungi 10 bungkus/keping). Tujuannya adalah untuk memudahkan ia direbus di dalam periuk.
Kemudian direbus selama 5 jam.
Selepas direbus ia dibiarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.
Lepat Luih
BAHAN-BAHAN
5 kg beras pulut
Santan (5 biji kelapa)
Sedikit garam
Daun pisang muda
CARA MEMBUAT
Pulut hendaklah direndam semalaman.
Selepas direndam pulut tadi dikukus hingga masak.
Setelah dikukus pulut tadi digaul bersama santan yang telah dimasak (santan hendaklah dimasak dahulu selama 3 minit).
Selepas sebati baru proses membungkus dilakukan menggunakan daun pisang dan dibentuk segi tiga. Setiap bungkusan akan diikat dijadikan sebuku (setiap sebuku mengandungi 6 bungkus/keping). Tujuannya adalah untuk memudahkan ia direbus di dalam periuk.
Kemudian rebus selama 3 1/2 jam.
Selepas itu ia dibiarkan sejuk dan boleh dihidangkan
Resipi Online
Abang Long : Kalau tak ade ni..tak beraya namanye..
4 comments:
Aga kareba Daing..?
maca ki mibbuk burasak...pada nik tu..
ekko degaga burasak....
maca to kik mabbasa ugik..? anak-anak ku..andriku dekgaga ni miseng basa ugik eh..
Assalamualaikum,
Ambok siba indok ku ugik tongeng, maca lakdek mabbasa ugik, iyak macca mabbasa ugik ceddek-ceddek mua..
Sori ye bugis ku sgt pelat, paham kalau orang cakap tp nak cakap tu bentok abis..he
-ain-
Kareba madeceng..pada selamak maneng..
Assalamualaikum..
Kareba madeceng..pada selamak maneng..
boleh tolong translate tak?
Post a Comment